Na vinarskoj slavi u Trilogiji

Vinarija Trilogija

13 јула 2017

Нема коментара

Slava je u srpskoj tradiciji nešto veoma intimno, porodično. Na slavu se ne zove, na slavu se dolazi, iskreno i sa najvećim poštovanjem. Ali vinarska i narodna slava Sveti Trifun tu dopušta izvestan stepen kompromisa. Pogotovo danas.

Tako se loza orezuje i vinom zaliva ispred slavske litije pod crkvenim stegovima, skromnije uz popa i slavski kolač, ili čak samo vinarsko-tehnološki radi poštovanja tradicije i običaja.

Verovanje kaže biće rodna godina ako na Trivunjdan padne sneg. E sad, snega u Srbiji i regionu nešto baš i nema, ali se u Šumadiji ovog 14. februara ipak malo zabelelo, makar u osvit zore. I na sve se strane slavilo, bilo je mnoštvo vinskih događaja i puno se novog i starog vina popilo. I to dobrog vina.

U vinariji Trilogija, u srcu vinske Šumadije, u Banji kraj Aranđelovca, naš domaćin Dragan Mijailović šardoneom je okvasio sveže orezanu lozu. U vinogradu od jednog hektara sve je merlo i tek malo kaberne frana. Njihov roze Rose Privilegija 2016 već je osvojio srebro na balkanskom nadmetanju BIWC u Sofiji, a pre nekoliko dana se i barikirani merlo Pečat Barrique 2016 na prvom pojavljivanju okitio zlatom u Aranđelovcu. U pitanju je izuzetno gusto i ekstraktivno vino sa skoro 16 % alkohola, ali divnih tanina, kiselina i sa savršenim balansom. Redak merlo ovog stila na Balkanu kome posle još nekoliko meseci odmaranja sleduje blistava budućnost.

I nebarikirana verzija ovog merloa pokazuje slične kvalitete, a novi ekstra suvi Rose 2017 (još bez zvaničnog imena), u kome je 30 % muskat hamburga smenilo nekih 20 % kaberne frana iz prethodne godine divno je na nosu, a na nepcu ostavlja veoma ozbiljan utisak.

Zapravo, sva vina našeg domaćina u ovom posebnom danu zaslužila su najveću pohvalu. Visok kvalitet očigledno nezadrživo ulazi i u najmanje podrume Srbije!

 Izvor: Vino.rs